مقالات علمی, نانوبلاگ

آلودگی صنعتی و 7 علت آن – طبقه بندی ماسک های مناسب صنایع

آلودگی صنعتی

اگرچه تمام آلاینده های موجود در هوا از طریق کارخانه ها به وجود نمی آید، با این حال انواع آلودگی صنعتی مثل اکسید ‌نیتروژن و غبار حاصل از تولید CO و یا نیتروژن مونوکسید در محیط های صنعتی بوجود می آیند که بخشی عظیمی از آلودگی جهانی را به خود اختصاص می دهد. در اثر تولید آلاینده هایی مانند دوده یا گاز های کربن دی اکسید و یا سرب و پخش شدن در هوا، محیط مسموم می شود ‌و می تواند باعث ابتلای پرسنل به بیماری های خطرناک مثل سرطان و حتی مرگ گردد.

برای خرید ماسک صنعتی به صفحه ماسک نانو الیاف کربنی سوپاپ‌دار FFP3 مراجعه کنید.

آلودگی صنعتی چیست؟

آلودگی صنعتی، آلودگی ناشی از صنایع مختلف می باشد. همراه با انقلاب صنعتی، کارخانه ها و فناوری های بیشتری توسعه یافتند که باعث آلودگی هوا، زمین و آب زیادی در سیاره ما شد. این نوع آلودگی یکی از بدترین آلودگی ها است؛ زیرا دودی که صنایع در هوا منتشر می‌کند باعث تخریب لایه اوزون، مشکلات سلامتی حیوانات و انسان ها و گرم شدن کره زمین می شود.

علاوه بر این، زباله های حاصل از این صنایع در خشکی و آب ریخته می شود که مشکلات زیادی برای سلامتی حیوانات و گیاهان ایجاد می‌کند که این مورد نیز از عوامل موثر آلودگی صنعتی می باشد. این آلاینده های صنعتی مواد شیمیایی مضر و غیر طبیعی زیادی را هم در خاک و هم در آب آزاد می کنند که در نهایت منجر به انقراض برخی گونه های گیاهی و جانوری می شود.

ما از زمین سوء استفاده می کنیم زیرا آن را کالایی می دانیم که متعلق به خودمان است. وقتی زمین را جامعه ای ببینیم که به آن تعلق داریم، ممکن است با عشق و احترام با آن برخورد کنیم. آلدو لئوپولد

حقایق و علل آلودگی صنعتی

آلودگی صنعتی بر روی زمین ویرانی به بار می آورد. هیچ ملتی از این معضل در امان نیست و افرادی هستند که به صورت خستگی ناپذیر برای افزایش آگاهی و حمایت از تغییرات تلاش می کنند. فعالیت هایی که باعث آلودگی می شوند عبارتند از:

  • سوزاندن زغال سنگ
  • سوزاندن سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز طبیعی
  • حلال های شیمیایی مورد استفاده در صنایع رنگرزی و دباغی
  • رها کردن گاز و زباله های مایع تصفیه نشده در محیط اطراف
  • دفع نادرست مواد رادیواکتیو
آلودگی صنعتی

علل آلودگی صنعتی

1. فقدان سیاست های کنترل آلودگی

فقدان سیاست های مؤثر و اجرای ضعیف به بسیاری از صنایع اجازه داد قوانین وضع شده توسط هیئت کنترل آلودگی را دور بزنند، که منجر به آلودگی در مقیاس انبوه شد و زندگی بسیاری از مردم را تحت تأثیر قرار داد.

2. رشد صنعتی برنامه ریزی نشده

در بیشتر شهرک های صنعتی، رشد برنامه ریزی نشده ای اتفاق افتاد که در آن شرکت ها قوانین و هنجار ها را زیر پا گذاشتند و محیط زیست را با آلودگی هوا و آب به نابودی کشاندند.

3. استفاده از فن آوری های قدیمی

بیشتر صنایع هنوز برای تولید محصولاتی که مقدار زیادی زباله تولید می کنند، به فناوری های قدیمی متکی هستند. برای جلوگیری از هزینه های بالا، بسیاری از شرکت ها هنوز از فناوری های سنتی برای تولید محصولات خود استفاده می کنند.

4. وجود تعداد زیادی از صنایع کوچک

بسیاری از صنایع و کارخانه های کوچک که سرمایه کافی ندارند و به کمک های دولتی برای اداره مشاغل روزمره خود متکی هستند، اغلب از مقررات زیست محیطی فرار می کنند.

5. دفع ناکارآمد زباله

آلودگی آب و خاک اغلب مستقیماً به دلیل ناکارامدی در دفع زباله ایجاد می شود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هوا و آب آلوده باعث مشکلات مزمن سلامتی می شود و موضوع آلودگی صنعتی را به یک موضوع جدی تبدیل می کند. همچنین کیفیت هوای مناطق اطراف را کاهش می دهد که باعث اختلالات تنفسی بسیاری در سنین مختلف می گردد.

6. بهره برداری منابع از دنیای طبیعی ما

مواد اولیه خام مورد نیاز صنایع برای تولید کالا های نهایی می باشد. این امر مستلزم استخراج مواد معدنی از زیر زمین است. مواد معدنی استخراج شده در صورت ریختن بر روی زمین می توانند باعث آلودگی شوند. نشت نفت از کشتی ها می تواند به اکوسیستم دریایی آسیب برساند.

7. استفاده از منابع طبیعی

مواد خام برای صنایع ضروری است، که اغلب آن ها را مجبور به استخراج از منابع زیر زمینی می کند. یکی از رایج ترین اشکال بهره برداری از منابع طبیعی، فرکینگ یا شکستگی هیدرولیک برای نفت است. هنگامی که صنایع، مواد معدنی را استخراج می کنند، این فرآیند باعث آلودگی خاک و همچنین نشت نفت و مواد خام می شود که برای انسان و حیوانات مضر و حتی کشنده است.

اثرات آلودگی صنعتی بر محیط زیست ما

1. آلودگی آب

اثرات آلودگی صنعتی بسیار گسترده است و ممکن است برای سال های آینده، اکوسیستم را تحت تأثیر قرار دهد. اکثر صنایع برای کار خود به مقدار زیادی آب نیاز دارند. طی فرآیند های مختلفی که از آب استفاده می شود، آب با فلزات سنگین، مواد شیمیایی مضر، زباله های رادیواکتیو و حتی لجن آلی در تماس قرار می گیرد. این آب ها به اقیانوس ها یا رودخانه ها ریخته می شوند. در نتیجه آثار زیان باری از خود بجا می گذارد.

آلودگی خاکآلودگی خاک مشکلاتی را در کشاورزی ایجاد کرده و پوشش گیاهی محلی را از بین می برد. همچنین باعث ایجاد مشکلات مزمن سلامتی برای افرادی می شود که به طور روزانه با چنین خاکی در تماس هستند.

2. آلودگی هوا

آلودگی هوا منجر به افزایش شدید بیماری های مختلف شده است و همچنان افراد با سنین مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد. با ظهور بسیاری از صنایع کوچک، متوسط و بزرگ، میزان آلودگی هوا نیز بیشتر شده است.

3. انقراض حیات وحش

به طور کلی، موضوع آلودگی صنعتی به ما نشان می دهد که باعث از بین رفتن ریتم ها و الگو های طبیعی می شود، به این معنی که حیات وحش به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد. زیستگاه ها در حال از بین رفتن هستند، گونه ها در حال انقراض هستند و بهبود محیط زیست از هر بلای طبیعی سخت تر می شود.

4. گرمایش جهانی

با افزایش آلودگی صنعتی، گرمایش زمین با سرعت ثابتی در حال افزایش است. دود و گاز های گلخانه ای توسط صنایع در هوا منتشر می شود که باعث افزایش گرمایش جهانی می گردد.

5. از دست دادن تنوع زیستی

آلودگی صنعتی همچنان به دلیل پسماند های شیمیایی، آفت کش ها، مواد رادیواکتیو و غیره به زمین و تمامی ساکنان آن خسارات قابل توجهی وارد می کند و حیات وحش و اکوسیستم ها را تحت تأثیر قرار می دهد و زیستگاه های طبیعی را مختل می کند. حیوانات در حال انقراض و زیستگاه ها در حال نابودی هستند.

استفاده از ماسک محافظ

در محیط هایی که آلودگی هوا زیاد است باید از ماسک های تنفسی و همچنین در کارخانه ها از ماسک هایی استفاده کنیم که بتوانند این ذرات معلق را به دام بیاندازند. در صورتی که در محیط کارخانه و محیط های مختلف آلوده تنفس کنیم، باعث انتقال عوامل بیماری زا از طریق هوا به مجاری تنفسی ما می شود.

توجه داشته باشید که مواد آلوده کننده از طریق ماسک نیز منتقل می شوند و باعث انتقال بیماری می گردند. در نتیجه افراد مبتلا به بیماری های واگیر دار باید در رابطه با روش های ایمنی و بهداشتی بیرون انداختن ماسک آگاهی کافی داشته باشند.

همچنین بخوانید: کاربرد ماسک های صنعتی که صنعتگران نباید نادیده بگیرند

مناسب ترین نوع ماسک های استاندارد

بهترین و مناسب ترین نوع ماسک های استاندارد ماسک هایی هستند که در برابر ورود این آلودگی ها مقاومت بالایی داشته باشند. ماسک ها از دو جهت مهم اند.

  • بتوانند ورود ذرات آلاینده به درون بدن انسان را کاهش دهند.
  • از تماس و ورود ذرات آلاینده با بینی، دهان، چشم ها و سایر قسمت های بدن جلوگیری کنند.

ماسک های استاندارد در انواع مختلف مصارف صنعتی و عمومی تولید می شوند. ماسک هایی با قابلیت استفاده در مناطق مختلف صنعتی در انواع و طرح های متفاوتی عرضه می شود. ماسک های پزشکی، ماسک های تنفسی و ماسک های صورت از پرکاربردترین و رایج ترین نوع ماسک های صنعتی اند. این نوع از ماسک ها اغلب به عنوان ماسکی برای مقابله با آلودگی های شیمیایی صنعتی و بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرند.

برای بسیاری از کسب وکار ها، مهم ترین موضوع حفاظت و جلوگیری از گسترش انواع آلودگی های صنعتی است. در واقع، انواع آلودگی صنعتی می تواند اثرات مخربی بر محیط زیست و سلامت انسان بگذارد. امروزه به علت افزایش تعداد کارخانه ها و کارگاه های بزرگ صنعتی، اهمیت رعایت اصول بهداشتی برای تمامی آن ها بیشتر از گذشته است. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، آلودگی صنعتی به یکی از مهمترین مشکلات زیست محیطی و صنعتی تبدیل شده است. در واقع، صنایع مختلف از آلودگی صنعتی رنج می برند که برخی از آن ها به طور مستقیم و غیر مستقیم می توانند بر روی سلامتی انسان تاثیر بگذارند.

بنابراین، در صنایع مختلفی مانند صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، صنایع غذایی، صنایع نساجی و… به اهمیت رعایت اصول و قوانین بهداشتی برای از بین بردن آلودگی صنعتی پی می بریم. در گذشته، ماسک های مخصوصی برای محافظت از دست، صورت و سایر اشیا به کار می بردند؛ اما اکنون با رشد صنایع مختلف، استفاده از انواع ماسک ها، ضرورت پیدا کرده است.

عوامل موثر بر قیمت ماسک صنعتی

ممکن است برایتان سوال باشد که آیا عنوان ماسک های صنعتی در قیمت ماسک تاثیر دارد؟ یا چه عواملی بر قیمت ماسک های صنعتی تاثیر گذار است؟ یا قیمت ماسک هایی با کیفیت بالاتر، چه قدر است؟ در جواب باید بگوییم که ماسک های صنعتی به صورت دسته بندی های مختلفی وجود دارند که برای خرید باید آن ها را در نظر داشته باشید. ماسک های صنعتی در صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی و پتروشیمی و… استفاده می شود و با توجه به نوع و کیفیت آن ها ، قیمت ماسک نیز متفاوت است.

انواع ماسک های صنعتی

ماسک های صنعتی از نظر نوع کارایی و ساختاری به دو دسته ساده و فیلتر دار تقسیم می شوند.

ماسک صنعتی معمولی

در ماسک های ساده معمولی یک فیلتر ملت بلون در ماسک تعبیه می شود که باعث جلوگیری از ورود آلودگی به داخل ماسک می گردد.

ماسک های فیلتر دار

ماسک های فیلتر دار که در انواع و جنس های مختلف وجود دارند، از یک فیلتر تصفیه کننده استفاده می کنند که این فیلتر مانع از ورود آلاینده های معلق در هوا به داخل ماسک می شود. انواع دیگری از ماسک های صنعتی نیز وجود دارند که در صنایع آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند. این پوشش های محافظ، هم شامل ماسک هستند و هم سرهمی که به هم متصل می باشند و بیشتر به عنوان محافظ صورت و دست ها و سایر قسمت های بدن کارگران مورد استفاده قرار می گیرند.

یکی از انواع ماسک های صنعتی ماسک های دو تکه ای هستند که از دو بخش تشکیل شده اند. یک بخش این ماسک ها از فلز ساخته شده اند و بخش دیگر از پارچه پلی استر و یا ترکیب این دو ساخته می شود. از این نوع ماسک ها با عنوان ماسک های تنفسی صنعتی نیز یاد می شود چرا که به طور قابل توجهی در مقابله با مشکلات تنفسی موثر هستند.

طبقه بندی ماسک های صنعتی با توجه به نوع محیط

ماسک های صنعتی با توجه به نوع محیط به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. این نوع از ماسک ها به صورت مجزا برای محافظت از پرسنل صنایع در مقابل انواع آلودگی ها استفاده می شود. این نوع ماسک ها قابلیت استفاده در تمام محیط های صنعتی را دارند. با توجه به اینکه مواد موجود در ماسک های صنعتی انواع متفاوتی دارد، می توان بر اساس نوع کاربرد، نوع متریال و نوع پارچه استفاده شده در آن ، انواع مختلفی از این ماسک ها را تولید کرد.

ماسک هایی که در برابر آلودگی صنعتی به کار می روند به دو دسته ماسک های محافظتی و ماسک های غیر محافظتی دسته بندی می شوند. ماسک های محافظتی با نام تجاری ماسک های صنعتی نیز شناخته می شوند. ماسک های فیلتر دار که جزو ماسک های محافظتی به حساب می آیند، در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. به دلیل اینکه این نوع از ماسک ها قابلیت تعویض و جابه جایی دارند، مورد استقبال در محیط های صنعتی می باشند. برخی از انواع این ماسک ها در مقابل اشعه ماورابنفش (UV) نیز مقاومند. این ماسک ها همچنین با جلوگیری از نفوذ آلودگی های شیمیایی به چشم و صورت، به حفظ سلامتی پوست کمک می کنند.

نتیجه گیری

آلودگی صنعتی آسیب جبران ناپذیری به محیط زیست تمام جانداران وارد می کند. وظیفه جوامع و دولت ها این می باشد که در مقابل صنایع ناکارامد بایستد. همچنین با توجه به شدت آلودگی های کنونی، برای جلوگیری از بیماری به خصوص برای کسانی که در خود این صنایع مشغول به کار هستند، رعایت اصول و موارد بهداشتی مانند استفاده از ماسک های استاندارد در تمام طول شیفت کاری لازم و ضروری می باشد.

منبع:

علل، اثرات و راه حل های آلودگی صنعتی بر روی محیط زیست ما

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *